Veranderingen Zwem ABC

Het zwem ABC gaat veranderen in 2018

Zwemveiligheid

Door het overkoepelende orgaan Nationale Raad Zwemveiligheid  (voorheen Nationaal Platform Zwembaden) zijn de eisen vastgelegd voor het zwem ABC. Zij hebben na grondig onderzoek besloten om de eisen van het zwem ABC per 1 januari 2018 te veranderen. Reden voor deze verandering is om het aantal verdrinkingen in Nederland drastisch te verminderen. Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid heeft als doel de zwemveiligheid van de hele Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Zwemveilig betekent: dat je in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren.

Het nieuwe zwem ABC

Wat houdt het nieuwe zwem ABC in?

Bij diploma:

A is een kind erop voorbereid om zichzelf te redden in een zwembad zonder attracties.

B is een kind erop voorbereid om zichzelf te redden in een zwembad met attracties.

C is een kind erop voorbereid om zichzelf te redden in open water.  

(De zee is in de nieuwe eisen niet meegenomen vanwege het onvoorspelbare karakter.)

Tijdens de lessen zal de nadruk meer komen te liggen op het overleven in het water en handelen in onverwachte situaties. De techniek blijft natuurlijk ook belangrijk maar in iets mindere mate. Er is door de nationale raad zwemveiligheid bekeken welke vaardigheden er nodig zijn om te overleven en plezier te hebben in het water. Er zijn nieuwe onderdelen toegevoegd aan de diploma’s maar ook dingen weggelaten. Eén van de veranderingen is dat er bij het A diploma met een lange broek, shirt met lange mouwen en schoenen aan gezwommen moet worden en bij het C diploma met kleding aan door het gat gezwommen moet worden.

Wilt u alle wijzigingen precies nalezen, dan is dat mogelijk op de nieuwe consumentenwebsite www.allesoverzwemles.nl.


Wanneer start Zwembad Dukdalf?

De nationale raad zwemveiligheid geeft alle zwembaden de tijd om in 2018 de veranderingen in te voeren. Zwembad Dukdalf is een zwembad met een licentie en gelicentieerde medewerkers, wij willen daarom zo snel mogelijk van start gaan met de nieuwe zwemdiploma’s. Door de onderwijskrachten van het zwembad is uitgebreid besproken hoe invulling te geven aan de nieuwe eisen. Op 27 januari 2018 zal er voor het eerst afgezwommen worden volgens de nieuwe diploma-eisen.

Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij de onderwijskrachten van zwembad Dukdalf.
                                                                                                                 

Zwembad Dukdalf

Reede 2a
3232 CV
Brielle

Sportzalen Dukdalf

Reede 2a
3232 CV
Brielle
DukdalfBRES

Reede 2a
3232 CV
Brielle
't Dijckhuis

Dijckpotingen 10
3237 AK Vierpolders